A koronavírus-járvány számos vállalkozást hozott nehéz helyzetbe, nem beszélve e cégek munkavállalóiról, akiknek a feje fölött az átmeneti vagy tartós állástalanság réme lebegett. A kormány gazdaságvédelmi akcióterve sok egyéb eszköz mellett kiterjed a bértámogatások és foglalkoztatási támogatások rendszerére, azonban ez a segítség nem érkezik automatikusan: pályázni kell rá, ami gyakorlatot és szakértelmet igényel.

A Napitender.hu sok éve nyújt pályázatfigyelési, -írási, projektmenedzsment és tanácsadási szolgáltatást vállalkozásoknak és civil szervezeteknek. A bértámogatási pályázatok megnyitása óta számos hazai kis- és középvállalkozást kísértek a bértámogatás igénylésének folyamatában. Közös sikerük az elmúlt hónapok számos eredményes és támogatott tendere.

A kedvezményezett KKV-k sorában a mikro- és kisvállalkozások mellett nagyobb foglalkoztatók is felbukkannak. A Hungary Musashi Festékgyártó Kft. oroszlányi telephelye például mintegy 30 fő csökkentett munkaidejű bértámogatására nyert pályázatot. Az idén 62 esztendős, japán alapítású vállalat 2006-ban hozta létre festékgyártással foglalkozó magyarországi üzemegységét. Így egy 14 esztendeje stabilan működő termelőcégnek sikerült áthidaló megoldást kínálni a járványhelyzet okozta foglalkoztatási krízisre.

Egészen más profillal, természettudományos és orvosképzéssel kapcsolatos didaktikai anyagok (csontvázak, szimulációs csomagok, orvosi gyakorlókészletek) gyártásával és értékesítésével foglalkozik a 3B Scientific Europe, amelynek hazai leányvállalata 1993 óta működik. Ők itthon 37 fő foglalkoztatásának támogatására nyertek pályázatot. A Németországban fejlesztett termékek hazai forgalmazását végző cég orvostanhallgatók, egészségügyi szakdolgozók, természetgyógyász szakemberek és állatorvosok tanulását, gyakorlatszerzését segíti anatómiai modellekkel, egészségügyi szimulátorokkal, egészségnevelést szolgáló demonstrációs eszközökkel.

A Prolan Csoport tagja, a Prolan Elektronikai Gyár Kft. a Siemens egykori cégeként elsősorban nyomtatott áramköri lapok előállításával foglalkozik, 2003 óta magyar tulajdonban, jelentős multinacionális vállalatok (a Siemens, a Thyssen Krupp, az Intellio stb.) beszállítójaként. Ők még nagyobb munkavállalói kört, 48 főt és családjaikat tudták megsegíteni azzal, hogy foglalkoztatásukhoz pályázati úton szereztek támogatást. Ez nemcsak a munkavállalók és hozzátartozóik életét könnyíti meg, hanem a válsághelyzetben különösen sérülékennyé váló nemzetgazdaság stabilitásához is hozzájárul.

A Napitender.hu eddig mintegy harminc cég több mint 300 Magyarországon dolgozó munkavállalójának csökkentett munkaidőben történő, támogatott foglalkoztatásához járult hozzá. – „A fenti példákból látható, hogy sok esetben nagyobb lélekszámú dolgozói állomány munkahelyének megőrzésére is lehetőség nyílik, ugyanakkor a bértámogatás már a néhány fős kisvállalkozások számára is elérhető eszköze a munkahelyvédelemnek” – fogalmaz Cserjési András, a Napitender.hu ügyvezetője.

A soha nem tapasztalt helyzet gördülékeny megoldást kíván, a bértámogatás lehetősége pedig továbbra is nyitva áll a pályázók előtt – ebben segít a Napitender.hu Kft. csapata.