napitender.hu
+36 20 462 14 10

vagy +36 20 378 4359

Ügyfélszolgálat: 9:00-17:00-ig

2021.04.15.

Magyar Falu vállalkozás-újraindítási program Webinárium – cél a kistelepülési mikrovállalkozások beruházásának ösztönzése

2021 április 14-én, 13 órakor megrendezésre került a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Falu vállalkozás-újraindítási program webináriuma. A fórum elején Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke, valamint Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke mondott köszöntőt, majd előadóként György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozást felelős államtitkára jelent meg. Elhangzott, hogy a program célja, a vidéki mikrovállalkozások beruházásnak ösztönzése, valamint, hogy pályázati forrást nyújtson kisebb települések vállalkozásainak, hiszen nekik kevesebb a belső erőforrásuk, hogy pályázzanak.

A Magyar Falu program úgy került kialakításra, hogy a pályázatírás, és a projektmenedzsment költsége elszámolható legyen, ezáltal a kisebb helyi szereplők is be tudnak csatlakozni. Céljuk továbbá, hogy megerősítsék a pályázó települések munkahelyeit, az összeg 50%-át például bérekre is fel lehet használni. Fontos, hogy a szolgáltatások minősége javuljon, termelő és szolgáltató cégek egyaránt jelentkezhetnek, valamint a vállalkozások technológiai megújulása is releváns, például, hogy egy helyi fodrász képes legyen új eszközöket vásárolni, vagy online időpontfoglaló rendszert tudjon kialakítani. Több technikai részlet is elhangzott a webináriumon:

 2 és 10 millió forint közötti összegre pályázhatnak a társaságok (ez kombinálható a 10 millió Forintos újraindítási gyorskölcsönnel), 1000 főnél nagyobb lélekszámú település vállalkozói is

–  Első körben 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre a tíznél kevesebb embert foglalkoztató vállalkozás számára

–  70% a támogatás intenzitás mindenhol egységesen (100 forintonként maximum 70-et vállal át az állam a beruházás költségéből)

–  A pályázat beadási idejéről még nincs pontos információ, várhatóan 45-60 nap alatt elkezdhető

– Gyors segítséget jelent, kifejezetten az újraindításhoz kapcsolódó eszközfejlesztést, szolgáltatásjavítást foglal magába, támogatható tevékenység például az új technikai rendszerek beszerzése, új eszközök beszerzése, szolgáltatásjavítás, eszközfejlesztés, vállalkozók tevékenysége, építés, bővítés, korszerűsítés, információs technológia fejlesztés, munkavállalók magasabb szintre való képzése, bérköltség támogatás, munkavégzéshez szükséges feltételek támogatása, projektmenedzsment, stb.

  A vállalkozásnak legalább egy, teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie a pályázáshoz (2020. szeptemberében indult vállalkozás például nem pályázhat, ahogyan az a kérdésekből kiderült)

–  Különböző értékelési szempontokat vesznek figyelembe a pályázat elbírálásakor, ilyen a tulajdonosi összetétel és változásai, nettó árbevétel, székhely telephely működési időtartama

–  A beruházásnak nettó árbevétel arányosnak kell lennie, az képezi a felső határt

A résztvevők által feltett kérdésekből megtudható volt még, hogy a pályázat összekapcsolható a Széchenyi kártyaprogrammal is, valamint egyéni vállalkozó is pályázhat, amennyiben nem KATA-s. Nem tud pályázni önkormányzati tulajdonú (100% Nonprofit) gazdasági társaság, viszont van tervezet nekik is a pályázásra egy másik programban. A támogatás nem létszámarányos, mikrovállalkozásokat érint, ám lesz majd egy pályázat nagyobb vállalkozásoknak, amely már létszámarányos lesz. A webinárium igazán hasznos volt, fontos pályázati feltételek, részletek derültek ki. A pályázat a palyazat.gov.hu weblapon lesz majd elérhető.

További információ: napitender@napitender.hu

Kérjen ajánlatot vagy további információt

Hívás