„Párisba tegnap beszökött az Ősz.

Szent Mihály útján suhant nesztelen,

Kánikulában, halk lombok alatt

S találkozott velem.”

 

Írta Ady Endre a kontinens – már akkor is – egyik leglenyűgözőbb településéről.

Ahogy közeledik az új uniós költségvetés végleges elfogadása, úgy leszünk mi is egyre inkább izgatottak a következő ciklus várható pályázatait (támogatások mértéke, fejlesztési irányok hangsúlya) illetően. Szeretnénk ugyanis, ha ügyfeleink első kézből és lehetőleg azonnal értesülhessenek a következő uniós ciklus (2021-2027) fejlesztési pályázatairól. Eltökélt szándékunk, hogy mindent megtegyünk a magyar kisvállalkozások nyertes pályázatainak elősegítéséért.

Szerencsénk volt, hiszen francia pályázatíró kollégáink a szakmai találkozó mellett körbekísértek minket Párizs gyönyörű városában. A fények városa Európa egyik legszebb települése.  A találkozón egyébként – az egyik legfontosabb pontként – elhangzott, hogy a franciák és a németek intenzívebb EU-s szintű startuptámogatást akarnak a 2021-2027-as ciklusban.

Szóba került még az is, hogy Franciaország és Németország egyébként egy új uniós szintű kezdeményezés elindítását szorgalmazó tanulmányt mutatott be még 2018-ban, a Szófiában tartott EU-csúcson. A tanulmány szerint az eddigieknél jóval hatékonyabban kellene uniós szinten kezelni a technológiai startupok támogatását. Az unió célja az, hogy Európa megőrizze versenyképességét Kínával és az USA-val szemben.

Van mit javítani a fentiek tekintetében. Az EU-ban a világ népességének csupán 7%-a él, de a globális K+F kiadások 20%-át adja, és itt születik a magas szintű tudományos publikációk mintegy 1/3-a. Másrészt azonban ebből a tudományos teljesítményből szinte alig valami csapódik le az innovációban. Az EU-ban harmad annyi szabadalmat jelentenek be, mint Japánban. A kockázati tőke mennyisége mindössze az ötöde, mint amennyi az USA-ban a startupokat táplálja, ennek megfelelően sokkal kevesebb a startupok száma. Talán még meglepőbb, hogy az EU-s csúcstechnológiai gyártás átlagosan fele akkora hozzáadott értéket tud megtermelni, mit a dél-koreai.

Cserjési András

Nagyon értékes szakmai találkozón vehettünk részt tehát, amiért hálásak vagyunk a francia kollégáknak. Párizs meseszép, ezzel a pozitív attitűddel nézünk a következő uniós pályázati ciklus elé, melynek során számos magyar kisvállalkozást fogunk jelentős pénzügyi támogatáshoz segíteni.

Párizs, 2019. november 29.

A Napitender.hu csapata (vezető: Cserjési András)

Párisban járt az Ősz

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.

Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.

Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az uton
Tréfás falevelek.

Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.

Ady Endre