Pályázati kisokos – Hasznos információk a pályázatok által elnyerhető támogatások megszerzéséhez

Már-már közhelyszerű  – és sajnos nem is alaptalanul – az a vélekedés, hogy budapesti vagy Pest megyei telephellyel rendelkező cégeknek nincs elegendő pályázati forrás az utóbbi években. Tekintettel arra, hogy a Közép-Magyarország régió uniós átlagos fejlettségi szintek vizsgálatakor a fejlettebb régiók közé sorolódott, az uniós döntéshozók döntései nyomán a kevésbé (értsd kisebb összeggel) támogatandó területek közé került. Mindez természetesen nem vigasztalja az itt működő, fejleszteni és beruházni kívánó mikro, kis- és középvállalkozásokat.

Erősen ajánlott megoldás budapesti vagy Pest megyei székhellyel, telephellyel rendelkező cégek számára

Mi tehetünk, ha mégsem szeretnénk lemaradni a támogatásokról?

Először is nézzük át alaposan a GINOP (azaz a vidéki és NEM Pest megyei cégek részére meghirdetett gazdaságfejlesztő, vállalkozás-fejlesztési) pályázatokat. Miért fontos ez? Először is azért, mert a legtöbb GINOP-os pályázat TELEPHELYET és nem székhelyet ír elő a projekt kötelező megvalósítási helyszíneként, mint alapvető pályázati feltételt. Ha belegondolunk egy telephely fenntartása minimális költséggel járhat cégünk számára egy évben és a cég könyvelőjének egy pár perces munkát jelent a telephely bejelentés (online úton) alkalmával. Ha áttekintjük, hogy mibe kerül mindez és mit nyerhetünk vele, akkor teljesen egyértelmű, hogy óriási előnyre tehetünk szert akár kistelepülési, akár kisvárosi telephely céges felvételével. További sanszot adnak a vidéki, ún.VP-LEADER kiírások és bértámogatások (TOP és GINOP-projektek egyaránt).

A projektet a vidéki helyszínen kell mindig valósítani tévhitről

Való igaz a fizikai testet öltő beruházásainkat, nagyobb eszközbeszerzéseinket, telephely-fejlesztéseinket GINOP-pályázatok esetében nem tudjuk Budapesten vagy Pest megyében realizálni. No de mi a helyzet egyéb fejlesztések esetén?  Napjainkban egyre több cég életében kerül nagyon hangsúlyos szerep az informatikai, digitális és egyéb online fejlesztésekre, így a webáruházak, mobilos applikációk, versenytársak közül is kiemelkedő webes értékesítési online felületek kialakítására. Könnyű belátni, hogy a kereskedő cégek esetében ezek az új, innovatív megoldások már-már elengedhetetlenek a versenyelőny megtartásához. Ez esetben egyértelmű megoldást jelent egy vidéki telephely bejelentése az amúgy Budapesten vagy Pest megyében székhellyel rendelkező cégek számára annak érdekében, hogy a kereskedelmi vagy egyéb értékesítési tevékenységhez elengedhetetlen IT-fejlesztéseket támogatás útján finanszírozzak.

Csak informatikai, digitális fejlesztési támogatást nyerhetek a vidéki telephely megnyitásával?

Nem, sokkal többet nyerhet vele ennél. Egyéb, az Ön számára lényeges fejlesztéseket, így pl. eszköz/gép beszerzéseket, építési beruházásokat (vidéki telephelyen) valósíthat meg nemcsak a GINOP, de a kisebb támogatási összegű, jellemzően 2-15 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatást jelentő VP-LEADER pályázatokon, melyek főként kistelepüléseken vagy nagyobb városok külterületén megvalósuló projekteket teszik lehetővé. A megvalósítható tevékenységek közé tartoznak még a teljesség igénye nélkül: az energetikai beruházások (köztük megújuló energetikai fejlesztések, marketing költségek támogatásai, honlapfejlesztések, bértámogatások, vagy éppen telephelyfejlesztések is. A VP-LEADEREK esetében az 1-2 ezer fős települések vannak előnyben, mind az önerő mértéke, mind a nyerési esélyeket illetően, így ennek figyelembevételével érdemes kiválasztani a telephelyet is. Ahol a munkaerő fizikai léte nem helyhez kötött, ott mindenképpen érdemes a vidéki telephely nyitása, hiszen számos önkormányzati program nyújt jellemzően 70-100%-os bértámogatást 4/8 hónapra, ami akár több millió Ft-os támogatást jelenthet a cégeknek és aktívan ösztönzi a munkaerő megtartását illetve az új munkaerő felvételét (TOP-programok).

Mit nyerhetünk?

Budapesti vagy Pest megyei cégként lehetőséget informatikai és egyéb IT-fejlesztéseink megvalósításának realizálására vissza nem térítendő támogatásból. Az sem mellékes tényező, hogy a vidéki kkv-knek (mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak) szánt támogatások minden esetben magasabb támogatási intenzitásúak és a magas rendelkezésre álló forrás megemelt pénzügyi keretet is indukál. Mindez azt jelenti, hogy kevesebb önerővel, több vissza nem térítendő támogatást nyerhetünk úgy, hogy a nyertességet érintő esélyeink is növekdnek a megemelt keretösszeg miatt, hiszen sokkal több pályázat nyerhet pl. a GINOP-kiírásokban, mint a kizárólag budapesti vagy Pest megyei cégeknek szóló VEKOP-kiírásokban. A kiskapuk tehát adottak, kérdés, hogy mennyire vagy rugalmasak azok használni és élni rejtett lehetőségeinkkel.

Szerző: a Napitender.hu közgazdásza, pályázatíró szakértő