Mi várható?  Tudnak-e valami többet a hollandok a várható folyamatokról?

Az új, uniós pályázati ciklus kapcsán Hollandiában vettünk részt egy szakmai találkozón. Szerencsések vagyunk, hiszen a munka mellett volt idő egy kis amszterdami sétára a meseszép, történelmi csatornák között. A Napitender.hu folyamatosan törekszik arra, hogy egész Európából közvetítse hazánkba a legfontosabb, várható uniós pályázatokat érintő információkat. Ezért is vettük részt az erről szóló szakmai eseményen.

Mennyit fizet be Hollandia a közös kasszába, és mennyit kap onnan?

A tagállamok méltányos alapon, anyagi lehetőségeik arányában fizetnek be a közös uniós költségvetésbe. Azaz a nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményűek pedig kevesebbel járulnak hozzá a közös kasszához. Az uniós költségvetés célja nem a vagyon újraelosztása, hanem hogy forrásokat biztosítson olyan közérdekű célok megvalósításához, amelyek minden európai számára fontosak.

Egy biztos, Hollandia már mai is egy nagyon fejlett ország, magas szintű infrastruktúrákkal (közlekedés, egészségügy, sport, oktatás). Az országban azonban így is jelentős tervek vannak előkészítés alatt az újabb fejlesztésekre.

Az uniós innovációs eredménylistája szerint az EU már az USA szintjén van, Kína azonban előzésre készül. Az Európai Bizottság hétfőn tette közzé 2019-es innovációs eredménylistáit (European Innovation Scoreboard, Regional Innovation Scoreboard), amelyek ezúttal is az uniós tagállamok, az egyes régiók és a teljes EU ilyen irányú készségeit osztályozza. Az éllovasok: védország, Finnország, Dánia és Hollandia.

 

Cserjési András (Napitender.hu)

A 2017-os uniós költségvetés sarokszámai Hollandia vonatkozásában:

Uniós finanszírozású projektek Hollandiában

Mit mondanak a hollandok? Mi várható a támogatások elosztása során?

Sajnos kevés vagy kitérő választ kaptunk erre a kérdésre. Annyit elárultak németalföldi kollégáink, hogy szerintük is várhatóan a dél-európai régiók, így Spanyolország, Olaszország és Portugália több támogatáshoz juthatnak az új ciklusban. Továbbá előfordulhatnak újabb szigorítások a támogatások odaítélésében.

2018-ban a holland gazdaság legjelentősebb ágazatai a következők voltak: a közigazgatás, a honvédelem, az oktatás és a humán-egészségügyi és szociális ellátás (20,8%), a nagy- és kiskereskedelem, az áru- és személyszállítás, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (20,6%), a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek (15,4%). Hogy mit hoz a jövő, a hamarosan meglátjuk, hiszen heteken belül megszülethet az Európai Unió következő költségvetési tervezete a 2021-2027-as időszakra.

Amszterdam, 2019. november 19.

A Napitender.hu munkatársai