2019. július 4.

Jó hír a pályázóknak: További 60 milliárd forintot különítettek el a döntéshozók új bölcsődei férőhelyek létrehozására, így jelentősen megnő az egyes pályázatok nyerési esélye, hiszen nagyságrendekkel több forrás kerülhet kiosztásra Magyarország teljes területén (kivéve a támogatásból nem részesülő a Közép-Magyarországi régiót).

Mit kell tudni a pályázatról?

A pályázat címe, kódszáma: TOP-1.4.1-19 Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Az új bölcsődei pályázat célja  a bölcsődei ellátási formákhoz (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde) való hozzáférés javítása és az általuk nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztése érdekében.

Mire költhető a támogatás?

Önállóan támogatható tevékenységek
A bölcsődei pályázat keretében az alábbi tevékenységek támogathatóak önállóan:

A) Meglévő bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde férőhelyeinek – bölcsőde, mini bölcsőde esetén legalább egy csoportszobával, illetve a családi bölcsőde esetén egy új családi bölcsőde indításával való – bővítése, melynek keretén belül támogatható:

1) felújítás, korszerűsítés (beleértve az épületgépészeti, épületvillamossági és épületszerkezeti fejlesztéseket),

2) átalakítás,

3) bővítés,

4) indokolt esetben ingatlankiváltás új építéssel.

VAGY

B) Új bölcsődei, mini bölcsődei intézmény, családi bölcsődei szolgáltatás létrehozása (beleértve: új telephely/szolgáltatás kialakítását, bezárt telephely újranyitását), melynek keretén belül támogatható:

1) meglévő épület/helyiség felújítása, korszerűsítése (beleértve az épületgépészeti, épületvillamossági és épületszerkezeti fejlesztéseket),

2) meglévő épület/helyiség átalakítása,

3) meglévő épület/helyiség bővítése,

4) új épület építése,

5) ingatlanvásárlás (csak kivételes esetekben lehetséges!!)

FONTOS! Jelen felhívás keretében új bölcsődei, mini bölcsődei intézmény, családi bölcsődei szolgáltatás létrehozása, valamint meglévő bölcsődei ellátási formák fejlesztése is támogatható, amennyiben az legalább egy csoportszobával/egy új családi bölcsődével való férőhelybővítést is eredményez. Új férőhely létrehozását, vagy férőhelybővítést nem tartalmazó projektek nem támogathatók.

 

További kötelező tevékenységek:

1) Akadálymentesítés – jelen felhívás 3.4 fejezetében az akadálymentesítésre vonatkozó feltételek alapján.

2) Infokommunikációs akadálymentesítés – amennyiben releváns, jelen felhívás 3.4. fejezetében az infokommunikációs akadálymentesítésre vonatkozó feltételek alapján.

3) Szórt azbeszt mentesítés – amennyiben releváns, jelen felhívás 3.4 fejezetében az azbesztmentesítésre vonatkozó feltételek alapján.

4) Energiahatékonysági szempontok érvényesítése – jelen felhívás 3.4. fejezetében az energiahatékonysági szempontok érvényesítésére vonatkozó feltételek alapján.

5) Nyilvánosság biztosítása

 

Választható tevékenységek:

1) Eszközbeszerzés, beleértve:

a) a bútorok és egyéb berendezési tárgyak (pl.: udvari játékok; játéktároló), eszközök (pl.: konstrukciós játékok, fejlesztő eszközök) beszerzését közvetlenül a bölcsődei nevelésgondozáshoz kapcsolódóan.

b) az informatikai eszközök és kapcsolódó szoftverek, berendezések, IKT-eszközök, vezeték nélküli (ún. wireless) technológiák beszerzését a bölcsődei nevelés-gondozási munkához kapcsolódóan.

c) a járműbeszerzést (kizárólag bölcsődei, mini bölcsődei férőhelybővítéshez kapcsolódóan, legfeljebb 15 fős kisbusz beszerzése támogatható, amennyiben a bölcsődei, mini bölcsődei ellátás megszervezésére társulás keretében kerül sor).

2) Megújuló energiaforrások kialakítása

3) A bölcsődei ellátási formák alapfeladatain túli szolgáltatás (kizárólag játszócsoport és időszakos gyermekfelügyelet) kialakítása

4) Udvar, játszóudvar felújítása, kialakítása (pl.: kerítés, kert építése, javítása; zöldterületfejlesztése, növelése).

5) Kerékpár támaszok és tárolók kiépítése, korszerűsítése

6) Babakocsi tároló létesítése

7) Parkoló-férőhely és akadálymentes parkoló-férőhely fejlesztése, kialakítása

8) Elektromos járművek használatához szükséges töltő-infrastruktúra kiépítése a beruházás környezetében – amennyiben a projekt keretében parkolóhely fejlesztése, létesítése valósul meg, vagy a települési töltő-infrastruktúra kiépítése azt indokolja, a Felhívás 3.4. pont vonatkozó alpontjában található szabályok figyelembevételével.

9) A bölcsődei ellátást nyújtó intézmény/szolgáltatás weboldalainak fejlesztése, kialakítása.

10) Beléptető-, kamera- és riasztórendszer kialakítása, fejlesztése.

 

Kik pályázhatnak?

a) Központi költségvetési irányító és költségvetési szervek (GFO 31);

b) Helyi önkormányzatok és társulásaik (GFO 321, 327);

c) Országos és helyi nemzetiségi önkormányzatok és társulásaik (GFO 351, 353, 371, 373);

d) Egyházi jogi személy (továbbiakban: egyház) (GFO 55);

e) Magyarország területén alapított és itt székhellyel rendelkező, jogi személyiségű civil szervezetek a 2011. évi CLXXV. törvény alapján (GFO 529, 563, 565, 569);

f) Közalapítvány (GFO 561);

g) Nonprofit gazdasági társaság, szervezet (GFO 572, 573, 575, 576, 599);

h) Önkormányzat többségi tulajdonában lévő vállalkozások (GFO 119)

A támogatási kérelmet benyújthatja az intézmény, szolgáltatás fenntartója, amennyiben a lehetséges támogatást igénylők körébe tartozik. Ha az intézmény, szolgáltatás fenntartója különbözik az intézménynek, szolgáltatásnak helyet adó épület tulajdonosától, abban az esetben az épület tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozata szükséges a támogatási kérelem benyújtásakor. A támogatási kérelmet benyújthatja az intézménynek, szolgáltatásnak helyt adó épület tulajdonosa, amennyiben a tulajdonos és a fenntartó is a fenti támogatást igénylők körébe tartozik. Ha az intézménynek helyt adó épület tulajdonosa különbözik az intézmény fenntartójától, abban az esetben az intézmény fenntartójának hozzájáruló nyilatkozata szükséges a támogatási kérelem benyújtásakor. Amennyiben bérelt épületben történik a fejlesztés, és a bérelt épület tulajdonosa nem tartozik a támogatást igénylők körébe, a támogatási kérelem benyújtására kizárólag a fenntartó jogosult. A fenntartónak ebben az esetben is a támogatást igénylők körébe kell tartoznia. Jelen felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában is van lehetőség.

Az elnyerhető támogatás összege a bölcsődei pályázat keretében:

A Napitender.hu pályázatírás szolgáltatásainak igénybevételével pedig Ön is a nyertes pályázók között lehet. Cégünk számos referenciával rendelkezik a bölcsődei pályázatok elnyerése tekintetében.

Tudja meg most, milyen esélyekkel pályázhat, kérjen ingyenes előminősítést.