napitender.hu
+36 20 462 14 10

vagy +36 20 378 4359

Ügyfélszolgálat: 9:00-17:00-ig

Miért érdemes igénybe venni?

Jelenleg országos szinten, tehát vidéken mindenütt, de akár Budapesten is állnak nyitva pályázati lehetőségek a kisvállalkozások számára foglalkoztatási támogatások igénybevételére. A vidéki KKV-pályázóknak a GINOP-program helyi támogatásai állnak rendelkezésre, míg a fővárosi és Pest megyei cégek számára a VEKOP-programok jelenthetnek plusz forrásokat. A támogatás sok esetben akár 100%-os is lehet vidéken, Budapesten jellemzően 70-80% a támogatás intenzitása. A támogatási időszak jellemzően 4 vagy 6 hónap, de előfordulhat akár 8-12 hónapos támogatási időszak egy adott lokális kistérségben. Fontos tudni, hogy a támogatás elnyerése esetén vállalni kell jellemzően 2 hónapos további foglalkoztatást (önerőből) a támogatási időszak lejártát követően. Lényeges továbbá, hogy mielőtt támogatást igényelne, rendelkezzen a vállalkozás székhelye, illetve telephelye szerint illetékes járási (kerületi) hivatalnál munkaerő-igény bejelentéssel.

Alapvető pályázati feltételek, amit ismerni kell minden a foglalkoztatási támogatás iránt érdeklődő kisvállalkozásnak: az Út a munkaerőpiacra program esetében a foglalkoztatásnak munkaviszony keretében kell történnie. Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztatásnak bejelentett munkaviszony keretei között kell megvalósulnia, megbízási jogviszony SEM lehetséges. A munkaidőre vonatkozó irányadó követelmény a legalább napi 4 órás foglalkoztatás egészen a teljes munkaidőben történő foglalkoztatásig. A támogatási időszakot követően tovább foglalkoztatási kötelezettség áll fenn a támogatást nyert vállalkozás tekintetében. Ennek pontos mértéke az igénybe vett támogatási időszak 50%-a, azaz 4 hónapos támogatás esetén pl. 2 hónap, 8 hónapos támogatási időszak esetén pedig 4 hónap a további, önerőből történő foglalkoztatás kötelezően elvárt időtartama.

Kit/kiket lehet foglalkoztatni a fenti támogatás esetében?

Támogatás állapítható meg azon munkaadó részére, aki: vállalja a munkaerőpiaci programban résztvevő hátrányos helyzetű, vagy súlyosan hátrányos helyzetű, vagy megváltozott munkaképességű (ld. jellemzők kifejtését a továbbiakban) álláskereső munkaviszony keretében történő foglalkoztatását a támogatás folyósításának, továbbá a támogatás folyósítási időtartamát követően a támogatási idő legalább 50%-ának megfelelő időtartamban (együtt: a foglalkoztatási kötelezettség alatt).

A programban résztvevő álláskereső hátrányos helyzetű álláskeresőnek tekinthető amennyiben

  1. legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, vagy
  2. az ötvenedik életévét betöltötte, vagy
  3. a járási (vagy Budapest esetében a fővárosi kerületi) hivatal legalább hat hónapja álláskeresőként tartja nyilván, vagy
  4. a saját háztartásában egy vagy több eltartott személlyel egyedül élő felnőtt, vagy
  5. 12 hónapon belül gyermekgondozási segélyben/gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, illetőleg terhességi gyermekágyi segélyben/csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, vagy ápolási díjban részesült, vagy
  6. 12 hónapon belül előzetes letartóztatásban volt, szabadságvesztés, vagy elzárás büntetését töltötte, vagy
  7. nappali tagozatos tanulmányait legalább két éve fejezte be, és még nem állt rendszeres fizetett alkalmazásban (rendszeres fizetett alkalmazásnak minősül, ha az álláskereső a nappali tagozatos tanulmányok befejezését követő két év alatt legalább 240 napig munkaviszonyban állt).

Az 1-7. pontban meghatározott feltételeknek a foglalkoztatás megkezdésének a támogatás iránti kérelemben megjelölt várható időpontjában kell fennállnia.

További kérdés esetén keresse ügyfélszolgálatunkat a 06 20 267 95 57-es telefonszámon vagy a cserjesi.andras@napitender.hu e-mail címen.

Kérjen ajánlatot vagy további információt

Hívás