A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara projekt partnerként és közvetítő szervezetként vesz részt az Európai Bizottság által támogatott, Erasmus Fiatal Vállalkozóknak program keretében megvalósuló ULIXES EYES VII című projektben.

Projekt címe:

 

Erasmus for Young Entrepreneurs – ULIXES EYES VII – 652960

 

 

Projekt időtartama:

 

2015. február 1. – 2017. január 31.

 

 

A projekt/program célja:

 

Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak egy határokon átnyúló csereprogram, amely az új vagy erre törekvő vállalkozóknak ad lehetőséget arra, hogy tapasztalt, más, a programban részt vevő országokban kisvállalkozást működtető vállalkozóktól tanulhassanak. A tapasztalatcsere a tapasztalt vállalkozónál való tartózkodás során valósul meg, amelynek segítségével az új vállalkozó szert tesz a kisvállalkozás működtetéséhez szükséges képességekre.

 

A fogadó előnyre tesz szert azáltal, hogy vállalkozása új látószögbe helyeződik, és lehetősége van a külföldi partnerekkel való együttműködésre, illetve az új piacok megismerésére.

 

 

Projekt konzorcium:
Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak programot különböző projekt konzorciumok tagjai valósítják meg. A konzorciumi tagok koordinálják az Erasmus programban résztvevő országok bármelyikébe kiutazó kezdő/leendő vállalkozók pályázatát, kint tartózkodását, valamint a fogadó vállalkozások együttműködését.

 

 

A program előnyei:

 

Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak program a törekvő európai vállalkozókat segíti hozzá egy európai kisvállalkozás elindításához és/vagy sikeres működtetéséhez szükséges képességekhez. Az új vállalkozók tudást és szakmai ötleteket gyűjtenek és cserélnek egy tapasztalt vállalkozónál, akinél tartózkodnak, és akivel együttműködnek az 1-6 hónapos időtartam során. A tartózkodást részben az Európai Bizottság finanszírozza.

 

 

Ki pályázhat?

 

A programban leendő vagy fiatal (3 évnél nem régebben tevékenykedő) vállalkozók, vagy tapasztalt (3 évnél régebben alakult), fogadó vállalkozások vehetnek részt:

Az együttműködéssel mindkét fél nyer, hiszen új európai piacokat vagy üzleti partnereket ismerhetnek meg, valamint eltérő üzletviteli módszereket sajátíthatnak el.

 

 

A részvételről:

 

A vállalkozói csereprogramban indulni kívánó fiatal és tapasztalt vállalkozóknak az online űrlapon kell pályázniuk, valamint ki kell választaniuk a tetszőleges helyi kapcsolattartó pontot (Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara / Chamber of Commerce and Industry Veszprém). A helyi kapcsolattartó pontnak a vállalkozó lakóhelye szerinti országban kell működnie, mivel útmutatóként és kapcsolattartási pontként szolgál a folyamat során.

 

Az elfogadást követően egy online katalógusban megtalálható az összes résztvevő vállalkozás, ezáltal a pályázó és a helyi kapcsolattartó pont megfelelő partnereket kereshet.

 

 

Az Erasmus – fiatal vállalkozóknak programban való részvétel lépései:

  1. Készítse össze jelentkezési dokumentumait: önéletrajz, motivációs levél, új vállalkozóknak üzleti terv;
  2. Regisztráljon az online űrlapon keresztül, küldje el önéletrajzát és üzleti tervét (új vállalkozó esetén);
  3. Alakítson ki kapcsolatot egy külföldi új vagy fogadó vállalkozóval (két lehetőség):
    a) Javasolhat helyi kapcsolattartó pontjának olyan új vagy fogadó vállalkozót, akivel már kapcsolatban áll, illetve
    b) új vagy fogadó vállalkozást kereshet az online katalógusban a helyi kapcsolattartó pont segítségével.
  4. Egyezzen meg az új vagy a fogadó vállalkozóval, a munkával vagy a tanprojekttel (azaz a csere dátumaival, céljaival és tevékenységi tervével) kapcsolatban, és juttassa el az adatokat a helyi kapcsolattartó ponthoz;
  5. A minőség iránti elkötelezettség dokumentum aláírása: A Minőség iránti elkötelezettség dokumentumot (link) minden résztvevő félnek (digitálisan) alá kell írnia. Új vállalkozóként finanszírozási szerződést is kell kötnie a helyi kapcsolattartó ponttal;
  6. A külföldi tartózkodás megkezdése: A csere időtartama 1-től 6 hónapig terjedhet, amely hetes egységekre bontható (és összességében nem haladhatja meg a 12 hónapot);
  7. Az új vállalkozó anyagi támogatása több részletben, a helyi kapcsolattartó ponttal megkötött megállapodás szerint kerül kifizetésre.

 

További információ / jelentkezés:

 

Czigány Attila gazdaságfejlesztési főmunkatárs
Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
8200 Veszprém, Radnóti tér 1.
Tel.: +36-88-814-103

Fax: +36-88-412-150

attila.czigany@veszpremikamara.hu

www.veszpremikamara.hu

 

 

A program hivatalos oldala:

www.erasmus-entrepreneurs.eu