A napitender.hu csapatának piackutatói összeszedték, hogy melyek a leggyakoribb okai annak, hogy sok hazai kisvállalkozó meg sem próbálja megszerezni a potenciális pályázati forrásokat. Ami a listából is kitűnik, a kifogások nagy része kisebb befektetéssel vagy puszta odafigyeléssel kiküszöbölhető lehetne.

1. A releváns információ hiánya
Fejlesztenéd vállalkozásod, de nem tudod hol keress ehhez EU-s forrást? Gyakran halljuk ügyfeleinktől, hogy korábban azért nem indultak több, számukra releváns pályázaton, mert nem is tudták hogy létezik. (Hozzátesszük, a magyar hivatalok sem híresek a “gyors és szakszerű” tájékoztatásról.)

data

Pedig van megoldás. Számtalan szolgáltató kínál már pályázatfigyelési szolgáltatást portfóliójában. Mivel az idő pénz, így nem neked kell akár 100 helyről begyűjteni a pályázati kiírásokat, hiszen itt iparágra szabottan, naprakész csomagban kapod meg a számodra érdekes pályázatokat. A mi csomagjainkat itt találod: http://napitender.hu/palyazatfigyeles/

2. Tapasztalat hiánya
Hogyan indulj el? Milyen dokumentumokat kell beszerezned? Hogy néz ki egy projektterv? Ki a kapcsolattartó? Mi a különbség a TÁMOP és GINOP között? Hogyan épül fel egy pénzügyi terv?

Számtalan kérdés felmerülhet egy pályázat beadásának előkészítése során. A tapasztalat hiányát 2 dologgal lehet kompenzálni – vagy megfizeted azt akinek van ilyen tapasztalata, vagy te magad tanulod ki a szakmát. Az előbbi “csak” pénzbe kerül, az utóbbi pedig pénzbe és időbe. A döntés a tiéd.

Nyugaton már rég elterjedt az a nézet, hogy a konzultációt folytató szakembereket a tudásukhoz mérten, piaci árak alapján fizetik. Például az ingyenesnek tűnő, ám általában pénzügyi katasztrófával végződő “pénzügyi tanácsadók” tevékenysége jó példa erre. Az ügyfél azt hiszi, azért adta el neki a tanácsadó az x pénzügyi terméket (lakástakarék pénztárat, befektetést, biztosítást…), mert az neki a legjobb megoldás az adott problémára. Az eladónak biztosan, aki a jutalékot kapja a termék után. Szerinted az olcsóbb, vagy a drágább terméket fogja eladni? Ezzel szemben a profi tanácsadók -gyakran igen vaskos – órabérrel dolgoznak, pont azért, mert az évek, évtizedek alatt felhalmozódott tudásukat veszed meg. Ne feledd, ami a legolcsóbbnak tűnik, a végén mindig az lesz a legdrágább.

3. Megfelelő emberi erőforrás hol vagy?
A legtöbb nagy pályázatnál igen komplex, akár több 100 oldalas kiírások is vannak. A dokumentumok tele vannak jogszabály hivatkozásokkal, nem beszélve a pontozási rendszerekről. Ki fogja mindezt átnézni, elolvasni, értelmezni?

“Majd a Gizike megcsinálja, olyan ügyes” felütéssel indul a pályázatírás pár cégnél, de általában nincs kolléga csak és kizárólag a pályázatokra felvéve. A legtöbb cégnek persze luxus is lenne ezért egy főállású pályázatíró szakembert foglalkoztatni. Ekkor ideális megoldás egy jó referenciákkal rendelkező pályázatíró cég, akik a pályázatírás- és utánkövetés minden egyes fázisánál jelen vannak a tudásukkal.

check

4. A proaktív, befektetési szemlélet hiánya
Amíg a magyar vállalkozások egy része “házon belül” próbálják többek között a pályázatírást -is- megoldani, addig nem lesz fejlődés. Áldozni kell a képzésekre, a munkaerő hatékonyságának növelésére, nem véletlenül számtalan esetben erre írnak ki pályázatokat. 1-2 iparágat kivéve (szoftverfejlesztés, e-commerce, autóipar) még nem terjedt el az a típusú proaktív befektetési szemlélet, ami a nagy tech cégeket a legnagyobbá tette.

5. Az örök ellenség: Szkepticizmus
“Úgysem nyernénk, ezért el sem indulunk”. Ismerős? Szokás mondani, hogy Magyarország a 10 millió szkeptikus országa. Habár nem ennyire rossz a helyzet, gyakran hátráltatja a cégek fejlődését az “úgysem sikerülhet” szemléletbeli effektus. Pályázatok esetében azért is rossz ez a fajta hozzáállás, mert az előminősítés a legtöbb pályázatíró cégnél ingyenes szolgáltatásnak számít, és nem jár semmilyen kötelezettséggel. Miért ne próbálnád meg? A Napitender.hu csapata például néhány nap alatt értékeli a jelentkezést az ingyenes előminősítés kapcsán itt: http://napitender.hu/kapcsolat/

osszefog

Ne feledd, a tájékozottság nyertessé tesz!